Opis izdelka
Kultura FLORA DANICA je pakirana v vrečke, v kateri je 50 enot kulture, kar ustreza za cepljenje 500 litrov mleka.
Mezofilna kultura
Bakterije:
Lactococcus lactis subsp. cremoris
Lactococcus lactis subsp. lactis biovar. diacetylactis
Lactococcus lactis subsp. lactis
Leuconostoc
UPORABNO ZA: poltrdi tip sira (gavda, edam), mehki sir (kislinski siri, camembert, sir z modro plesnijo) skuto ter kislo smetano.
Priprava kulture: Vsebino vrečke zamrznjeno DVS kulture stresemo v 1 liter mleka, ki ga predhodno segrevamo 10 minut na temperaturi 90°C in nato ohladimo na temperaturo 20-25°C. Po dodatku kulture v mleko dobro premešamo (10 minut) in nato razdelimo na toliko enakih delov, odvisno koliko mleka usirjamo. Mleko s kulturo damo v posodice oziroma lončke s pokrovom ali pa pokrijemo s folijo in zamrznemo (-18°C). Ena posodica oziroma lonček tako pripravljene kulture ustreza za cepljenje sorazmernega dela mleka.
Primer: Če je kultura za 500 litrov mleka in če se usirjamo 50 litrov mleka, pripravljeno mešanico razdelimo na 10 lončkov (500/50=10). Pred dodatkom tako pripravljene kulture v mleko, posodico oziroma lonček ogrejemo v topli vodi (da vsebina odmrzne). Tako pripravljeno kulturo lahko cepimo v mleko.
Mezofilna kultura
Bakterije:
Lactococcus lactis subsp. cremoris
Lactococcus lactis subsp. lactis biovar. diacetylactis
Lactococcus lactis subsp. lactis
Leuconostoc
UPORABNO ZA: poltrdi tip sira (gavda, edam), mehki sir (kislinski siri, camembert, sir z modro plesnijo) skuto ter kislo smetano.
Priprava kulture: Vsebino vrečke zamrznjeno DVS kulture stresemo v 1 liter mleka, ki ga predhodno segrevamo 10 minut na temperaturi 90°C in nato ohladimo na temperaturo 20-25°C. Po dodatku kulture v mleko dobro premešamo (10 minut) in nato razdelimo na toliko enakih delov, odvisno koliko mleka usirjamo. Mleko s kulturo damo v posodice oziroma lončke s pokrovom ali pa pokrijemo s folijo in zamrznemo (-18°C). Ena posodica oziroma lonček tako pripravljene kulture ustreza za cepljenje sorazmernega dela mleka.
Primer: Če je kultura za 500 litrov mleka in če se usirjamo 50 litrov mleka, pripravljeno mešanico razdelimo na 10 lončkov (500/50=10). Pred dodatkom tako pripravljene kulture v mleko, posodico oziroma lonček ogrejemo v topli vodi (da vsebina odmrzne). Tako pripravljeno kulturo lahko cepimo v mleko.