Opis izdelka
Želod je s škrobom bogata hrana, saj ga vsebuje približno tretjino. Druge sestavine so sladkorji, ki je skoraj desetina vseh snovi, približno enaka je količina čreslovin, zaradi katerih je želod za prehrano brez posebne priprave neuporaben, nekaj odstotkov je beljakovin in maščob, eteričnih olj, rudnin in drugo. Ker je za predelavo ŽELODA v užitno stanje potrebno namakanje, spiranje ali kuhanje v vodi, s tem izgubimo del rudnin in drugih snovi, ostane pa ves škrob, ki je najpomembnejša prehranska sestavina ŽELODA. Hrast kot rastlina slovi predvsem po lubju mladih vej in mladih debel, ki vsebujejo do dvakrat več čreslovin kot ŽELOD, hrastove šiške pa kar trikrat več, vendar tudi želod, predvsem kot poparek, zavretek ali ŽELODOVO KAVO, nekdaj uporabljali predvsem za krepitev telesa. Za telo so pomembne prav čreslovine, ki jih v želodu kot hrani nočemo okusiti ali vsaj ne preveč. Bogat je z vitamini B in E.
Za vsake pol litra vrele vode odmerimo eno ali dve žlički ŽELODOVE KAVE KNAJP. Vodo zavremo, odstavimo z ognja, vmešamo kavo ter znova zavremo. Pustimo dve do tri minute, nato tekočino odlijemo od gošče. Goščo lahko dodamo h jogurtu ali kosmičem.
Za vsake pol litra vrele vode odmerimo eno ali dve žlički ŽELODOVE KAVE KNAJP. Vodo zavremo, odstavimo z ognja, vmešamo kavo ter znova zavremo. Pustimo dve do tri minute, nato tekočino odlijemo od gošče. Goščo lahko dodamo h jogurtu ali kosmičem.