Količina:

0


Znesek:

0,00Kar v trgovini "pod kozolcem" se dobi,
vsak z veseljem podari. 
DOBRODOŠLI v naš mali raj,
za vsakega se najde kaj. 

Delovni čas trgovine:
Ponedeljek     8-16
Torek              8-16
Sreda             8-16
Četrtek           8-16
Petek              8-16
Sobota, nedelja in prazniki: Zaprto

Kontrolna enota:
SI-EKO-002

Kalilnik GEO glinen

Amarant

Kalilnik GEO glinen
  • Cena:

    41,90 €

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Glinen kalilnik je plod toskanskih lončarjev. Inovativen sistem razmika pladnjev nam omogoča dvojen način gojenja – v svetlobi ali temi. Pladnji so lahko nastavljeni tako, da zrak in svetloba prosto dostopa do kalčkov v nižjih slojih, lahko pa so nastavljeni tako, da zaprejo ta prostor in tako ustvarijo temno in vlažno okolje.

Kako kaliti:
Seme namočite čez noč (8-10 ur). Naslednji dan splaknite seme pod tekočo vodo in jih razporedite enakomerno po pladnju, če je potrebno, tudi s pomočjo rok. Seme prelijte s polnim kozarcem vode vsaj dvakrat dnevno (1 zjutraj in 1 zvečer); v primeru toplega vremena dodajajte vodo bolj pogosto, da se seme ne osuši. Ko kalite veliko količino semen, poskrbite za to, da so vsa navlažena enakomerno. Kalilnik imejte na sobni temperaturi, izogibajte se direktni svetlobi na seme. Kalčki so pripravljeni v 3-5 dneh, glede na sobno temperaturo in sorto rastline. Kalčke shranjujte v hladilniku do 1 tedna. Če je potrebno, pred zaužitjem odstranite luščine semena.
Kako kaliti mucilagena semena (kreša, lan, bazilika, rukola, chia)?
Tudi mucilagena semena se lahko kali tako, kot navadna, le da jih namakamo le kakih 15 min. Tako bodo semena sprostila sluz, ki se bo skozi kaljenje vpila v glino. Kalčkov nato ne vlažimo dokler glina ne »popije« sluzi, nato pa jih vlažimo 2x dnevno. Pripravljeni so v cca. 5-6 dneh.

Čiščenje glinenega kalilnika:
Po uporabi kalilnika, le-tega dobro operemo in odstranimo vse koreninice, kalčke itd. Tudi luknjice je potrebno sčistiti, saj se v nasprotnem primeru lahko ob naslednjem kaljenju tam razvijejo bakterije in plesni. To lahko naredimo tako, da z zobotrebcem prepikamo luknjice in s tem odrinemo umazanijo iz le-te. Lahko pa umit kalilnik prepihamo s pomočjo sunka zraka (npr. s kompresorjem). S tem namreč spihamo vse preostale delce semen, koreninic oz. kalčkov, ki bi nam ob naslednjem kaljenju lahko povzročali težave. V primeru, da kalilnik ne bomo takoj znova uporabili, ga pred shranjevanjem dobro osušimo. Ker je kalilnik iz žgane gline, ga lahko po potrebi tudi razkužimo v pečici ali v vroči vodi.