Opis izdelka
Grah Wunder von Kelvedon
Pisum sativum L.
Srednje visoka sorta (do 60cm) graha s temno zelenimi srednje dolgimi stroki. Podpiramo ga z vejicami, ali pa ga damo k mreži za grah (lahko na obe strani mreže).
Če želimo grah spodbirati za mlad grah, ga moramo sejati dovolj redko - eno zrno na 10 cm, sicer ga sejemo po eno zrno na 5 cm.
Grah za zrnje lahko obdelujemo in obiramo na dan za cvet ali plod glede na setveni priročnik. Če želimo sveže zrnje, ga obiramo na dan za cvet in s tem spodbujamo novo cvetenje, zato imamo na rastlini vedno znova nov pridelek. Če pa želimo suho zrnje, ga obiramo na dan za plod, s tem spodbujamo zorenje in pa rastlina v tem primeru tvori debelo zrnje. Na dan za list pa odsvetujemo kakršnokoli obiranje ali obdelavo graha, saj s tem pospešujemo razvoj glivic, kar se kasneje izkaže v obliki bolezni.
Grah lahko sejemo že zgodaj spomladi (marec), saj dobro prenese mraz. Možna je setev tudi v jeseni (september, oktober), ob čimer se pridelek pobira zgodaj spomladi. Pri grahu so užitni in tudi zelo okusni tudi listi, ki jih pripravimo enako, kot zeleno solato.
Kotrolna enota:
SI - EKO - 002
Pisum sativum L.
Srednje visoka sorta (do 60cm) graha s temno zelenimi srednje dolgimi stroki. Podpiramo ga z vejicami, ali pa ga damo k mreži za grah (lahko na obe strani mreže).
Če želimo grah spodbirati za mlad grah, ga moramo sejati dovolj redko - eno zrno na 10 cm, sicer ga sejemo po eno zrno na 5 cm.
Grah za zrnje lahko obdelujemo in obiramo na dan za cvet ali plod glede na setveni priročnik. Če želimo sveže zrnje, ga obiramo na dan za cvet in s tem spodbujamo novo cvetenje, zato imamo na rastlini vedno znova nov pridelek. Če pa želimo suho zrnje, ga obiramo na dan za plod, s tem spodbujamo zorenje in pa rastlina v tem primeru tvori debelo zrnje. Na dan za list pa odsvetujemo kakršnokoli obiranje ali obdelavo graha, saj s tem pospešujemo razvoj glivic, kar se kasneje izkaže v obliki bolezni.
Grah lahko sejemo že zgodaj spomladi (marec), saj dobro prenese mraz. Možna je setev tudi v jeseni (september, oktober), ob čimer se pridelek pobira zgodaj spomladi. Pri grahu so užitni in tudi zelo okusni tudi listi, ki jih pripravimo enako, kot zeleno solato.
Kotrolna enota:
SI - EKO - 002