Količina:

0


Znesek:

0,00

.

Delovni čas trgovine:

Ponedeljek     8-16
Torek              8-16
Sreda             8-16
Četrtek           8-16
Petek              8-16
Sobota, nedelja in prazniki: Zaprto

Kontrolni obrat:
SI-EKO-002

Fižol špagetast Metro seme eko

Amarant

Fižol špagetast Metro seme eko
  • Cena:

    3,30 €

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Špagetast fižol (Vigna) Metro
Vigna unguiculata

 Fižol, ki spada v družino Vigna in je znan po tem, da tvori dolge ozke (špagetaste) stroke zelene barve, dolge 40-60 cm. Stroke je potrebno pobirati dokler so še mladi in mehki, sicer postanejo trdi in nitkasti.

Uporaben je enako, kot običajen stročji fižol – kuhan, prepražen, v omakah, konzerviran itd.

 Visok fižol sadimo k opori v obliki visoke palice (prekle) ali vrvice/žice. K vsaki opori lahko damo več semen – število je odvisno od moči opore – k vrvici damo do 3 semena, k palici lahko damo do 6 semen. Za oporo lahko uporabimo tudi visoko koruzo (Trdinko) ali visoke sončnice.
Stročji fižol obiramo na dan za cvet, glede na setveni priročnik. Če ga obiramo takrat, spodbujamo novo cvetenje, zato imamo na rastlini vedno znova nov pridelek, stroki pa ostanejo mehki in brez nitk do en teden v hladilniku. Če obiramo stročje na dan za plod, s tem spodbujamo zorenje zrnja, tako na rastlini, kot tudi v obranem stročju. Tako stročje postane trdo in nitkasto v par dneh, zato ga je treba porabiti sproti, na rastlini pa že nastavljeno stročje hitro dozori, novi cvetovi pa se ne tvorijo. Na dan za list pa sploh odsvetujemo kakršnokoli obiranje ali obdelavo fižola, saj s tem pospešujemo razvoj glivic, kar se kasneje izkaže v obliki bolezni.