Opis izdelka
Hitro rastoča sorta iz Bolgarije, ki jo odlikujejo izredno dolga stebla, ki zrastejo 50-60cm. Ta sorta je občutljiva na slane, zato je primerna izključno za poletno-jesensko pridelavo.
Por delimo v dve skupini - jesenski in zimski. Jesenski por sejemo zgodaj spomladi in pobiramo v pozno-poletnem in jesenskem času, zimski por pa sejemo pozno pomladi in zgodaj poleti, pobiramo pa ga čez zimo. V jeseni ne sejemo pora (razen za pridelavo v rastlinjakih), saj ima zelo dolgo rastno dobo in se ne bo odebelil do zime, spomladi pa gre rad v cvet. Od setve do pobiranja pora traja vsaj 6 mesecev.
Če želimo debela in dolga odebeljena stebla, ne smemo zasuti sadik pora, ko jih sadimo. Z ročajem od motike naredimo globoko luknjo v zemljo, vanjo damo sadiko pora in jo le zalijemo. Luknje ne zasipavamo z zemljo, ampak pustimo le tisto, ki se sama vsuje k sadiki. Če preveč zbijemo zemljo k sadiki, se por ne bo mogel lepo odebeliti. Ko je por že velik, lahko steblo obsujemo z zemljo, da bo obeljen del daljši.
Kotrolna enota:
SI - EKO - 002
Por delimo v dve skupini - jesenski in zimski. Jesenski por sejemo zgodaj spomladi in pobiramo v pozno-poletnem in jesenskem času, zimski por pa sejemo pozno pomladi in zgodaj poleti, pobiramo pa ga čez zimo. V jeseni ne sejemo pora (razen za pridelavo v rastlinjakih), saj ima zelo dolgo rastno dobo in se ne bo odebelil do zime, spomladi pa gre rad v cvet. Od setve do pobiranja pora traja vsaj 6 mesecev.
Če želimo debela in dolga odebeljena stebla, ne smemo zasuti sadik pora, ko jih sadimo. Z ročajem od motike naredimo globoko luknjo v zemljo, vanjo damo sadiko pora in jo le zalijemo. Luknje ne zasipavamo z zemljo, ampak pustimo le tisto, ki se sama vsuje k sadiki. Če preveč zbijemo zemljo k sadiki, se por ne bo mogel lepo odebeliti. Ko je por že velik, lahko steblo obsujemo z zemljo, da bo obeljen del daljši.
Kotrolna enota:
SI - EKO - 002