Opis izdelka
Tsampa je instant jed tibetanskih menihov, pod različnimi imeni pa jed poznajo tudi drugod po svetu, recimo v Ekvadorju (imenovano Machica), na Kanarskih otokih, na Finskem in tudi v Afriki.
Na kmetiji Klepec jo pripravljajo iz domače ječmenove kaše. Ječmen je zrasel na belokranjskih njivah ob Kolpi. Tisti dan, ko je na kmetiji dan za praženje tsampe, velja še prav posebno vzdušje, saj pri praženju ječmenove kaše nastane omamno dišeč vonj.
Med postopkom praženja ječmenove kaše se škrob iz ječmena delno razgradi. To povzroči, da je tsampa nekoliko sladkastega, prijetnega okusa.
Tsampa ima tudi nizek glikemični indeks, zato je priporočljiva za uživanje diabetikov. Je dober vir tiamina, selena, mangana in železa.
Ker je tsampa že prepražena, je toplotno obdelana in nadaljnjega kuhanja ne potrebuje. Je enostavna rešitev za hitri zajtrk med tednom tako za odrasle kot za otroke. Z dodatkom kakava in žlice medu je skoraj kot priljubljeni čokolino - le brez sladkorja in vseh umetnih dodatkov.
Sestavine: pražena ječmenova moka
Na kmetiji Klepec jo pripravljajo iz domače ječmenove kaše. Ječmen je zrasel na belokranjskih njivah ob Kolpi. Tisti dan, ko je na kmetiji dan za praženje tsampe, velja še prav posebno vzdušje, saj pri praženju ječmenove kaše nastane omamno dišeč vonj.
Med postopkom praženja ječmenove kaše se škrob iz ječmena delno razgradi. To povzroči, da je tsampa nekoliko sladkastega, prijetnega okusa.
Tsampa ima tudi nizek glikemični indeks, zato je priporočljiva za uživanje diabetikov. Je dober vir tiamina, selena, mangana in železa.
Ker je tsampa že prepražena, je toplotno obdelana in nadaljnjega kuhanja ne potrebuje. Je enostavna rešitev za hitri zajtrk med tednom tako za odrasle kot za otroke. Z dodatkom kakava in žlice medu je skoraj kot priljubljeni čokolino - le brez sladkorja in vseh umetnih dodatkov.
Sestavine: pražena ječmenova moka