Količina:

0


Znesek:

0,00

Spoštovane stranke,
obveščamo vas, da bo trgovina ZAPRTA od 15. 07. 2024 do 18. 08. 2024.
Trgovina se ponovno odpre 19. 08. 2024.

Hvala za razumevanje!
Želimo vam prijetne dopustniške dni. 

Lep pozdrav,
kolektiv trgovine "pod kozolcem"

Delovni čas trgovine:

Ponedeljek     8-16
Torek              8-16
Sreda             8-16
Četrtek           8-16
Petek              8-16
Sobota, nedelja in prazniki: Zaprto

Ekološko dejavnost kontrolira:
SI-EKO-002

Sol piranska ZOP v platneni vrečki 250 g

Piranske Soline

Sol piranska ZOP v platneni vrečki 250 g
  • Cena:

    4,60 €

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

PIRANSKA SOL z zaščiteno označbo porekla (ZOP) je pridelana po potrjenem tradicionalnem postopku, po izročilu starem več kot 700 let in zgolj z tradicionalnimi orodji. Osnovni proces je naravna kristalizacija na solnih poljih, kjer se sol pobira na nekaj milimetrov debeli podlagi biosedimenta imenovani petola, sestavljeni iz mineralov in mikoroorganizmov.

Solni pridelek je odvisen zgolj od sil narave – sonca, vetra, morja in marljivega dela solinarjev. Sol iz Sečoveljskih solin je lahka in izrednega okusa, ki jedem doda kulinarično izjemnost. Leta 2005 je podjetje uspešno opravilo certifikacijo Bureau Veritasa, pooblaščene certifikacijske hiše Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano za vrhunski izdelek z večletno tradicijo – PIRANSKO SOL z geografskim poreklom. L. 2014 je Evropska komisija odobrila vnos Piranske soli v register zaščitenih označb porekla in zaščitenih geografskih označb, kar predstavlja najvišjo zaščito v Evropski shemi za zaščito kmetijski pridelkov in živil. S tem je PIRANSKA SOL pridobila ZAŠČITENO OZNAČBO POREKLA (ZOP) na nivoju Evropske unije in se tako postavila ob bok svetovno znanim produktom kot so šampanjec, parmska šunka, parmezan in tudi istrsko oljčno olje.

Na geografsko območje so namreč vezani vsi postopki njene pridelave, predelave in priprave za trg. Za označitev z geografskim označbo, morajo izpolnjevati dva pogoja: prvič, vsi postopki pridelave, predelave in priprave za trg morajo potekati znotraj določenega geografskega območja, katerega ime nosi proizvod in drugič, proizvod mora imeti lastnosti, ki so rezultat naravnih ali človeških dejavnikov določenega geografskega okolja. To pomeni, da se proizvod mora razlikovati od sorodnega po posebnostih glede proizvodnje ali sestave, da se morajo upoštevati predpisana pravila proizvodnje in, da je proizvod podvržen strogi kontroli s strani certifikacijskega organa.

PIRANSKA SOL z zaščiteno označbo porekla (ZOP) je nemleta, lahka, nerafinirana, njen izredni okus dopolnjuje v kristalih ujeta matična voda in ima v povprečju bogatejšo mineralno sestavo kot druge soli. Oblika kristalov ji daje specifičen okus, ki ni izrazito slan, kot pri drugih vrstah, je pa izredno bogat in poln.Namenjena je ljudem, ki cenijo tradicijo in prisegajo na naravno prehranjevanje. Sodobna kulinarika se vse bolj vrača k prvinski obliki soli – naravnim kristalom - obliki, ki je stara toliko kot pridelava soli. Poda se jedem, pri katerih priprava ne vpliva na izvirni okus, ampak mu doda pridih območja od koder prihaja.